Årets spil 2010!

2010. Endnu et spilår er gået. Det har været en fantastisk rejse, og der har været noget for enhver smag. Casual var det helt store ord. Først som en betegnelse for det nye guld, derefter som et skældsord og et synonym på alt, hvad der var galt med branchen.

Hardcore-spilleren gøs. Hans tid var forbi. Ordet hardcore var lige så forældet, som dinosaurholdningen, at der var et “dem og os”. Nu bød spilbranchen på noget til alle.

Call of Duty, Mass Effect, Halo, Sonic, StarCraft, God of War og Mario. Alle blev opdateret. Men der var også nye oplevelser. Heavy Rain forsøgte at levere en anderledes voksen historie, mens Enslaved stod for en af årets bedste spiloplevelser for den danske redaktion af Gamereactor.

Så var der kampen om tronen som de håndholdtes konge. Vi så PSPgo forsøge sig uden det store held, vi fik et første kig på 3DS og så var der Apples iOS der for alvor tromlede konkurrenterne ned med masser af billige spil af høj kvalitet.

Pludselig var det okay at styre med en touch-skærm og et gyroskop. Controlleren var stadig den foretrukne styringsform for mange, men Nintendos Wii-mote og Apples iDimser havde åbnet dørene for et nyt publikum. Sony lancerede deres Move-controller, og Microsoft forsøgte sig med Kinect. Samtidig skulle forbrugeren kaste overvejelser om 3D oveni indkøbene.

Fagre nye verden.

Men hvor ender vi så efter alt dette? Vi ser en opblomstring af nye teknikker. Med en billed- og lydkvalitet, der på mange måder er tilfredsstillende, og med konsoller hvis indmad ikke længere er ukendt territorie for udviklerne, bliver der endelig tid til at lege med udtryksformer og ideer.

Og det er her, jeg gerne vil bede alle selvudnævnte hardcore-spillere om at stoppe op og tænke ude af kassen. Der behøver ikke være én vinder i spilkrigen. Der er forskellige behov og forskellige løsninger. Om de inkluderer slikspisende frøer, gale guder, klassiske mus, tavse drenge, snigende mordere, mesterchefer eller noget helt andet er ligegyldigt. Det vigtigste er, at vi som gamere tør erkende, at der skal være plads til alle. Vores hobby er blevet alles underholdning.

/Lee West, Chefredaktør

Fortsæt til første kategori >>
Stem