Dansk
artikler
Heartbeats

Heartbeats mod Lee West

Da Lee West fra GameReactor smadrede Heartbeats i sin omtale tog spildesigner Esben Kjær Ravn handsken op, og han kyler den nu tilbage. Heartbeats lanceres globalt i marts og har været udgivet i Danmark siden december

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

I Gamereactors faste mobilspilsdækning gav chefredaktør Lee det danske Heartbeats en hård medfart. Således skrev han:

"Men han har jo ikke noget på," Her får vi angiveligt et spil, der skal føles som en bog fyldt med spændende puzzles. Udvikleren er gået efter bog-følelsen så meget, at der ikke engang er lyd i spillet. Den kan man så passende selv sætte på, skriver de. Vi får tre gratis puzzles og flere kan tilkøbes. De er leveret i den slags tegnestil, som man jubler over, mens baretten fra ens backpacker-tur i Prag sidder på skrå, og man sutter på ens Davis Rio Chai Latté (eller hvad der nu er smartest i den uge). Kamila Slocinska har tegnet for både Politiken og Gyldendal og lavet udstillinger, så nogen må jo kunne lide stilen. Heartbeats er blevet til med støtte af Det Danske Filminstitut, og man skulle tro, at de ikke bekymrer sig om, hvad der gør spil sjove. Det gør de måske heller ikke. Meget lidt intuitivt gameplay, underspillet og brugerfjendtlig menu uden nogen indikationer af, hvad der er interaktivt, krydret med rodet touch. Det føles derfor ikke som sjove hovedbrud, men mere som en formålsløs gætteleg omkring, hvad pokker udvikleren mon har tænkt, og... nej bare nej. Det virker for mig som om, at der er brugt mere tid på at formulere oplægget end at teste spillet. Jeg blev i dårligt humør af denne. Måske du har det anderledes. Jeg vil gerne støtte danske udviklere med omtale, men det her må blive den slags som en klog manager sagde, var bedre end ingenting: Den dårlige af slagsen. Hent det eventuelt, og se om du er mere i stemning til den slags end jeg. Det er nok det pæneste, jeg kan sige om denne danskproducerede artsyfartsy-sag."

Udvikleren læste, som de så ofte gør, med på løjerne, og det endte hurtigt med en verbal slåskamp (med smilet skruet på). Du kan læse udviklerens holdning til den hårde medfart herunder.

Heartbeats

Anmelderforsvar! Det er en ny disciplin for mig, men jeg er hipster-frisk, så her får du et overblik over den maildebat med Lee West, der fulgte efter hans omtale af Heartbeats. Og så fletter jeg mit forsvar for spillet ind undervejs:

DET VAR LEE DER STARTEDE
De grafiske puzzles "er leveret i den slags tegnestil, som man jubler over, mens baretten fra ens backpacker-tur i Prag sidder på skrå, og man sutter på ens Davis Rio Chai Latté (eller hvad der nu er smartest i den uge).", skrev Lee West kærligt om Heartbeats, da han omtalte spillet i december.

Hmm, tænkte jeg, da jeg læste artiklen, han kender i hvert fald en kaffe, der lyder top fancy. Det måtte jeg jo give ham. Om han havde spillet Heartbeats eller kun havde været ekstra hipster-bashing-klar lige fra det sekund han så spillets grafiske stil, det var jeg ikke helt sikker på. Men jeg var faktisk ret sikker på, at Lee kun havde gennemført det første af spillets 10 puzzles, hvorimod 60 procent af spillerne når længere. Det vender jeg lige tilbage til.

Så jeg skrev til ham:

"Hej Lee. Vi har jo ikke noget tøj på, du har gennemskuet os, men du har tydeligvis heller ikke gennemskuet spillet, så her har du...SPOILER-ALERT! [altså til Lee] The Walkthrough".
Han fik en walkthrough, og den gjorde ham mest af alt bare mere ked af Heartbeats.

Han svarede tilbage på mailen:

"Og nej: Jeg har ikke gennemskuet spillet, for det skal ikke være en pine at gøre det. Eller det vil sige, jo, det skal det en smule, for at man kan føle at indsatsen bærer frugt, men det her virkede ikke intuitivt, som de bedste puzzles, men mere som en gætteleg."

Så vidt jeg kunne se, havde walktrough'en gjort, at Lee nu i hvert fald havde gennemført de næste par puzzles, men jeg tror nu ikke, han kom meget videre derfra, og han fortsatte yderligere med at beskrive sin pinefulde oplevelse:

"Nogle gange kan det også blive for indspist, så det føles som et produkt laves for ens egen skyld udelukkende. Jeg ved godt, at det kan føles frustrerende at se sit hjertensbarn få lidt tørre tæsk, men det var nu engang min oplevelse som gamer."

Lee West trøstede også ligefem mig, fordi jeg jo måtte have det hårdt med, at han havde det hårdt med Heartbeats.

Heartbeats

DEN FLÆBENDE KUNSTNER
Jeg sendte ham godt nok min beskrivelse af mig selv som udvikler forud for denne udveksling, fordi jeg gerne ville sikre mig, at jeg netop ikke blev betragtet som en kunstner, der sidder på et lille loftsværelse og trøster mit flæbende hjertensbarn.

I den beskrivelse jeg sendte havde jeg blandt andet formuleret følgende i håb om ikke at få for mange nå-du-vil-være-kunstner-klicheer kastet i min retning:

"Vi er opdraget til at tro, at hver gang noget nyt kommer til verden, i mit tilfælde et spil, er det fordi, nogen har gået rundt med den færdige ide inde i hovedet altid. De skal bare opdage den, støve den af og gøre den klar til fremvisning, så alle i verden kan se den."

Med andre ord abonnerer jeg sgu ikke rigtig på den tanke og fortsatte:

"Alting der bliver til noget er skabt af en række tilfælde, uheld, kompromisser, pludselige indfald, planer, planer der ikke blev til noget og vigtigst af alt alle de mennesker, der har været i berøring med tilblivelsen.

Det er ikke nødvendigvis verdens mest sexede fortælling ved første øjekast, men jeg tror, vi skal lære os at holde af den fortælling, fremfor ideen om den store ide, opstået inde i hovedet på et mennesket, der så lige bragte det til verden, fordi det skulle bare til verden."

Det skrev jeg, fordi Heartbeats netop er et spil, vi har fået muligheden for at lave på en måned og det gjorde vi så, hvorefter vi udgav det. Det er altså ikke et spil, vi har siddet og virkelig følt var det eneste hele verden virkelig havde fortjent i årevis, men det var et spil vi havde lyst til at udgive.

Det betyder IKKE, at jeg IKKE er stolt af Heartbeats, jeg er bare meget afklaret med, at det nok skal få tæsk, fordi sådan er det, når man får en ide. Og sådan er det hele vejen igennem virkeliggørelsen af den ide, hvor den ændrer sig og bliver til noget andet. Og sådan er det bagefter, for det stopper ikke, når spillet er udgivet. Man kan altid gøre det bedre, og det er der helt sikkert også nogen, der skal fortælle dig, blandt andre Lee West.

Men hans trang til at trøste mig var ikke desto mindre lidt sirupsødt i denne ellers meget moderne kaffe, han tørt skænkede os.

DE HÅRDE TAL
Det var et soft launch vi lavede, altså en indledende mindre lancering i Danmark, som Lees artikel var baseret på, og vi håbede faktisk at lære noget af den respons, det launch måtte kaste af sig, inden vi skulle igang med det globale launch.

De hårde tal er delvist på Lees side hist og her, fx omkring puzzle nummer 2. Det er kun 60 procent af alle de spillere, der når forbi puzzle nummer 2. Jeg kunne så selvfølgelig her indvende at Lee West ikke just har flertallet med sig, men fair nok, et frafald på 40 procent efter puzzle nummer 2, havde vi sgu da heller ikke håbet på.

Tallene er dog sådan set også rigtigt positive for os, ligesom nogle af dem er lidt skræmmende.

Efter download-tallet var næsten i nul, blev Heartbeats nævnt kort i Weekendavisen og Femina. Vi antager altså en stor del af de 130, der kom til herefter, ikke er venner og bekendte. 130 er ikke mange spillere, men spillet er også kun tilgængeligt i Danmark og har ikke fået den store presse, så det er ikke, fordi vi havde regnet med overdrevent vilde tal. Til gengæld er 130 spillere, der ikke er venner og bekendte, tilstrækkeligt til at drage nogle konklusioner, synes jeg.

Det mest positive for os er at cirka 20 procent af spillerne når helt frem til vores paywall og faktisk også vælger at betale for spillet. Herefter går de så totalt kolde på et sindssygt lydpuzzle, som efterlader meget få spillere tilbage fra da af. Sidstnævnte erkendelse hører til under de lidt mere skræmmende erkendelser. Af de få der er tilbage herefter, er det så 25 procent, som rent faktisk gennemfører spillet. Og det er vi trods alt glade for.

HeartbeatsHeartbeatsHeartbeats

HVAD ÆNDRER VI NU?
Lee foreslog os hjælpsomt i en af sine mails, at vi lod løsningerne lyse op i Heartbeats:

"En funktion til at "lyse interaktive elementer op" efter eksempelvis tre minutters spil i et puzzle, ville dog være klart det bedste valg. Så får man lov at svede lidt. At trykke for at se løsningen vil jo være et nederlag for det mere hardcore segment, men en frelsende hånd for alle andre og så er der stadig en halv times oplevelse gemt, selvom man bare trykker løs, efter svaret er givet. :)"

Tjah, bumbum, tak, men det gider vi ikke, Lee, selvom det er "klart det bedste", og derfor skrev jeg:

"Jeg tror nu nok vi rammer noget af det, du fisker efter med ændringerne inden det globale launch, selvom vi ikke ender med at lave lysende løsninger efter tre minutter. Vi vil gerne lave oldschool og hardcore, så det er den niche, vi laver ændringer for."

Det har vi så gjort, altså lavet ændringer, som er et udtryk for at vi stadig tror på kernen i hvert eneste puzzle, men at vi meget tydeligt nu kan se, hvor vores brugerflade, grafik eller design kommer i vejen for puzzlet.

Den slags oplevelser har alle spiludviklere bag hvert eneste spil på markedet, når de udgiver det. På et spil som Heartbeats, lavet for meget få kroner på en måned, der optræder der dog nok en del flere af den slags oplevelser, og derfor er vi også totalt klar på at rette ind på baggrund af Lees og andres tørre tæsk. Det gjorde ondt på den gode måde, Lee.

Vi laver således generelt mere positiv og synlig respons i den samlede oplevelse, puzzle nummer 2 får en mere forklarende grafik og respons, og det altdræbende lydpuzzle efter vores paywall har vi ladet afgå ved døden, og det er nu et trykpuzzle. Derudover har vi foretaget en række små-ændringer i flere puzzles.

Som jeg skrev til Lee, da jeg indledte vores pingpong:

"Jo, jeg har fuldskæg, men du kan jo læse det alligevel"

Og som Lee svarede:

"Jeg har også haft fuldskæg, så det er helt okay. "

HeartbeatsHeartbeats

Hent Heartbeats på dette link og prøv af, om du er enig med Lee eller Esben efter de nye ændringer nu er blevet implementeret.

Heartbeats

Relaterede tekster

Heartbeats mod Lee West

Heartbeats mod Lee West

ARTIKEL. Skrevet af Esben Kjær Ravn & Lee West

Da Lee West fra GameReactor smadrede Heartbeats i sin omtale tog spildesigner Esben Kjær Ravn handsken op, og han kyler den nu tilbage. Heartbeats lanceres globalt i marts og har været udgivet i Danmark siden decemberIndlæser mere indhold


Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.