Dansk
artikler

PlayStation VR - De første indtryk

PlayStation VR er ankommet, og vi er klar med de allerførste indtryk fra Sonys store satsning.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Du ser

Preview 10s
Next 10s
Annoncer

Og nu er det blevet Sonys tur til at gå i ringen, og følge i fodsporene på både HTC Vive og Oculus Rift, men Sony går ind med 40 millioner konsoller ude i diverse hjem, der allerede er parate til VR, samt støtte fra masser studier der står klar med interessant software. PlayStation VR er ankommet med en konkurrencedygtig pris, og det fås med en række solide udgivelsestitler. Spørgsmålet på alles læber er dog: er det kommet for at blive?

Vi ville lyve hvis vi sagde at vi vidste det med sikkerhed. PSVR-headsettet udkommer med en række fine spil til, der tilbyder en bred vifte af virtual reality-oplevelser, som uden tvivl vil behage de fleste behov. Det har også den store fordel at det er det billigste headset af de store tre, og det er med en del (selvom prisen kan blive mere kompliceret hvis du i forvejen ikke har det nødvendige udstyr). Der er også det faktum at Sony har en imponerende historie med produktion og fremstilling af hardware, som helt sikkert kan mærkes på kvaliteten. Kort sagt, så har PSVR en masse god vind i sejlene.

Er det dog nok? Ligesom da vi anmeldte HTC Vive tidligere på året, skal vi være hurtige til at sige, at virtual reality simpelthen ikke er for alle, og ligesom dengang vil vi endnu en gang opfordre dig til at prøve et VR-headset før du langer pengene over disken for denne dyre teknologi. Det er ikke alle der helt forstår den ekstra indlevelsesdimension, og der er til og med mange der kan gå hen og blive dårlige idet de tager et på.

PlayStation VR - De første indtryk

Men før vi starter med at tale om softwaren og den samlede oplevelse, så lad os først berøre selve headsettet, hvordan det præsterer og hvad du får i æsken. Alleførst, for din 3500 kroner (cirka) får du et headset, et Processor Unit, en masser kabler, nogle in-ear-høretelefoner, en demo-disk med otte demoer på, og adgang til Playroom VR. Der er mange andre småting i æsken, men dette repræsenterer i store træk det du får. Dog er det vigtigt at nævne, at hvis du bare køber PlayStation VR-sættet, er du ikke nødvendigvis VR-klar. Du skal nemlig også bruge et PlayStation 4-kamera, som i at det er nødvendigt. Derudover bliver mange af oplevelserne kraftigt forbedret ved at bruge PlayStation Move-controllere. Har du endnu ingen af disse ting, så koster PlayStation VR pludselig betragtligt mere, og gør faktisk at hele pakken kommer en del tættere på den nærmest konkurrent, Oculus Rift.

Man bliver altså nødt til at tænke over den sande pris på PlayStation VR, fordi der ikke bare så let som at lange de 3500 over disken og så tage hjem og spille. Modargumentet er selvfølgelig, at selve maskinen der skal bruges til at køre VR er i dette tilfælde betydeligt billigere end at skulle bygge eller købe en PC der er klar til VR. En PlayStation 4 Slim koster dig omkring 2500 kroner, som betyder at den samlede pris er meget, meget lavere i PlayStation VR's tilfælde, end hvis du vil lege med VR på PC. Der er dog en række nogle ulemper ved denne sandhed.

Til at starte med føles PlayStation VR ikke lige så luksuriøs som konkurrenterne på PC. Skulderklap til Sony, de har stadig gjort et godt stykke arbejde, og headsettet er både smart designet og ser futuristisk ud. Det er let, robust og føles som om at det er skabt mere til dagligdagen end Oculus Rift og Vive. Det er også ganske behageligt at have på, med to bløde gummibelagte puder foran og bagpå, som gør det rart at tage på. Der er en indstilling bagpå som kan bruges til at stramme headsettet, og du kan selv vælge den vinkel der er mest behagelig ved at sætte hele agregattet lavere på hovedet. En knap der sidder under selve brillen gør at du kan få de to skærme tættere på øjnene. Sagt ganske simpelt, så er det smart designet, og er samtidig et godt produceret stykke maskineri. Derudover sørger den kurvede form og det iøjenfaldende udseende for at dette er det flotteste af alle tre headsets på markedet lige nu, selv hvis det ikke føles lige så luksuriøst.

PlayStation VR - De første indtryk

For dem af jer der går med briller, så er PSVR stadig et ganske komfortabelt headset at have på hovedet, men efter en længere gaming-periode kan det gå hen og blive ubehageligt. Headsettet trykker nemlig på brillerne, skubber ned oven på dem, og bevæger dem når man spiller, og du skal løbende justere på distancen imellem headset og øjne for at få den optimale oplevelse. Det er ikke ideelt, men headsettet fungerer uden tvivl hvis man har briller, så det bør ikke skræmme den slags spillere væk. I forhold til at have headsettet på, briller eller ej, er der gummibelægning rundt om hver af de to OLED-skærme, som for det meste formår at holde spilleren i mørke, og selvom der lige i starten slipper lidt lys ind, så falder headsettet på plads og placerer dig helt i mørket efter lidt tid. Vi bekymrede i starten om at gummibelægningen vil blive svedig efter en lang spilsession, men dette var ikke et stort problem hvis temperaturen i rummet var nogenlunde. Dog kan skærmen dugge til hvis temperaturen på din hud er varmere end normalt.

Når du tager prisen i betragtning, så er det måske ikke synderligt mærkeligt, at den samlede kvalitet af VR-oplevelsen er mindre end den du får på PC. 1920 x RGB x 1080 OLED-skærmen giver færre pixels per øje end konkurrenterne, men det er faktisk de manglende hestekræfter i PlayStation 4-konsollens CPU der er hovedproblemet her. Alle de ting der er visuelt komplicerede ser lidt gammeldags ud her, og derfor er vi ganske interesserede i at se hvor stor en forbedring oplevelsen gennemgår på en PlayStation 4 Pro. På den anden side giver genopfriskningen på 120hz en gnidningsfri oplevelse, og selvom vi ikke testede individuelle billedehastigheder på den software vi har testet, så lagde vi ikke mærke til den nogle deciderede fald i. Vi vil sågar påstå at det hele forløb uden problemer. Synesfeltet er 100 grader, og det er ganske smalt, men det fandt vi ikke problematisk i testperioden. 3D-lyden fungerer fint, og tilføjer en ny dimension til oplevelsen, og du kan sagtens klare de med de in-ear-høretelefoner der følger med.

Måske var det der imponerede os mest i virkeligheden sporingen af selve hovedet, som gjorde et fantastisk stykke arbejde i forhold til at holde styr på selv de mest minutiøse bevægelser fra spillere, og derefter oversætte det i spillet. Ja, det er mange af spillene til PlayStation VR, såsom VR Luge, Danger Ball og Headmaster der udelukkende styres med hovedbevægelser, og derfor er det rart at det virker upåklageligt. Spillene fungerede skønt, og de eneste problemer vi havde var i forhold til brug af DualShock 4, der en gang imellem skulle bevæges overdrevent for at blive registreret. Det var så sandelig ikke noget der ødelagde oplevelsen, men det er værd at nævne, at kameraets synsvinkel en gang imellem kan virke begrænsende.

At bruger Move-controllere i nogle spil er en mulighed, men vi ved endnu ikke om det er værd at anbefale, og det er svært at sige noget generelt om brugen, da kvaliteten af oplevelsen varierer kraftigt fra spil til spil. Dog er størstedelen af spillene kompatible med en DualShock 4, og vi anbefaler at holde sig til denne i starten, med mindre der er et spil du virkelig ønsker dig, som kun bruger Move. Selv noget som Until Dawn: Rush of Blood fungerede rigtig godt med DualShock 4, og vi foretrak faktisk denne.

Vi må ikke nævne alle de spil vi har spillet endnu, altså er der en række spiloplevelser vi endnu ikke kan sige noget om, så lad os fokusere på den først bølge af anmeldelser, som du allerede kan læse på Gamereactor. Tumble VR er et spil der tager simple puslespil og bevæger dem ind i VR-verdenen, og denne form for statiske VR fungerer fint, uden chance for køresyge. Scavengers Odyssey (som er en del af PlayStation VR Worlds) skal du dog hoppe imellem asteroider, og det kunne vi slet, slet ikke lide. Imellem disse har du spil som Battlezone og Until Dawn: Rush of Blood som inkluderer bevægelser, men som ikke er lige så hårde ved sanserne som andre spil. Vores anbefaling er at prøve de VR-spil du er interesseret i før du køber dem, for at være sikker på at din krop kan tage det. At være oplyst før du investerer er vigtigere end nogensinde før.

PlayStation VR - De første indtryk

Én af de bedste måder du kan prøve nogle af spillene på, er at benytte den demo-disk som vi snakkede om tidligere. De otte demoer er dog ikke synderligt lange, men de fleste af dem tilbyder omkring fem minutters gameplay, og fungerer fint som små smagsprøver på de diverse oplevelser. Du finder måske ud af, at mere hurtige titler som Eve: Valkyrie er mere dig, i stedet for de roligere VR-oplevelser som Wayward Sky. Prøv hver og en af dem, for at se hvilke der fungerer for dig, og find særligt ud af om hvorvidt RIGS Mechanised Combat League gør dig syg, eller om Battlezone giver dig kvalme.

Det er dog ikke bare bare VR-spil du kan spille via dit headset, for du kan også se film via en skærm inden i headsettet, og du kan sågar spille almindelige spil på denne måde. At spille spil inden i headset-salen er fint, men du lægger mere mærke til hver pixel, når du nu er så tæt på kilden. Vi var dog relativt overbeviste efter at have spillet Star Wars Battlefront i fem minutter, at det nok ikke er sådan vi ønsker at spille almindelige spil, for man føler sig så tæt på, at det kan være belastende for sanserne hvis man spiller i en længere periode ad gangen. VR erstatter derfor ikke behovet for at spille på et almindeligt fjernsyn, men det er klart en feature som vi vil blive ved med at bruge en gang imellem, for du føler dig tættere på oplevelsen.

Vender vi tilbage til selve maskinen, så er det fair at sige at det ikke tilbyder samme kvalitet af VR som de dyrere PC-konkurrenter, men det betyder ikke at PlayStation VR ikke er fandens godt sat sammen. Det er en god byggekvalitet og et elegant design, og det gør at headsettet fremstår moderne og gennemtænkt. Dog kan vi ikke lade være med at tænke på, at vi kommer til at kigge tilbage på PlayStation VR som en VHS-maskine, et modigt men ultimativt besværligt stykke teknologi som endnu ikke helt har fundet sit fodfæste.

Men det er fremtiden, og vi vil afslutte ved at fokusere på nutiden. PlayStation VR er landet, og det kommer med et solidt udvalg af titler, og et løfte om mere end 50 spiludgivelser inden året er omme. Det tilbyder gnidningsfri VR, og selvom det hele ser lidt gammeldags ud fra et grafisk synspunkt, har vores samlede oplevelse været meget positiv, særligt når vi spillede spil der ikke krævede alt for megen bevægelse. Spørgsmålet er ultimativt: skal du købe et? Ja, det er svært for os at besvare for dig, fordi VR er så subjektiv, og den krævede investering er stor. Det vi kan gøre er at fremvise en række punkter, og så bede dig pænt om at finde en butik eller ven og prøve et på der, for at se om det er noget for di. Måske ønsker du at spille sikkert og vente og se hvad fremtiden bringer, som så sandelig er en fornuftig taktik, når nu disse er de tidlige dage for VR.

Ligesom Vive og Oculus før, så kan man ikke benægte at dette er den første generation af den her form for teknologi. Alle tre headsets er besværlige, opløsningen er ikke synderligt høj og det er prisen til gengæld. Men, og det er et stort "men", VR er spændende, og det føles helt oprigtigt som en ny rejse vi som spillere bevæger os ud på, en ny dimension for interaktiv underholdning. Der er nogle knaster hist og her, og langt fra perfekt, men som flere og flere udviklere begynder at eksperimentere med VR, så kommer vi til at se flere spændende oplevelser, og måske er en "killer app" lige rundt om hjørnet. Vi ved endnu ikke om nok mennesker investerer i disse tidlige dage til at kunne fastholde potentialet, men det er helt op til jer kære læsere, vi venter spændt på jeres dom, jeres beslutning.

Du ser

Preview 10s
Next 10s
Annoncer
PlayStation VR - De første indtryk


Indlæser mere indhold


Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.