Dansk
gadget-tekster

Asus ROG Phone 3

Asus vender tilbage med den tredje udgave af deres populære ROG-telefon, men er den lige så god som sidste års?

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Du ser

Preview 10s
Next 10s
Annoncer

Da Asus i sin tid løftede sløret for den originale ROG, eller Republic of Gamers-telefon, så var det både forventet, siden mere dedikeret gaming-hardware så småt var ved at krybe ind i markedets forskellige afkroge, men også en overraskelse når nu Asus, på daværende tidspunkt, ikke havde alt for meget erfaring med smartphones, og kun marginalt fokuserede på at producere og markedsføre dem. Dog var ROG-telefonen et øjeblikkeligt hit, og det var faktisk slet ikke kun fordi det var en gaming-telefon til gamerne, men fordi den hurtigt blev døbt som "the spec king", en telefon for entusiaster der vil have det hele, der vil have alle features, og gerne betaler en pæn sum for en enhed, der samler alle trådene.

Og ROG-telefonens herredømme fortsatte sidste år med efterfølgeren ROG Phone 2, en opfølger der egentlig bare raffinerede kerneidealerne bag produktet, og den forblev den telefon på markedet, der samlet set tilbød de aller bedste specifikationer en telefon teoretisk set kunne byde på. Høj billedhastighed, de bedste interne specifikationer, overlegen køling, et gigantisk batteri, den havde i virkeligheden det hele, hvorimod konkurrerende telefoner tvang dig til at vælge de features du personligt havde fokus på, for så at ofre andre. Men der findes forbrugere derude, der gør en dyd ud af ikke at vælge, eller måske bare vælger det hele til. ROG-telefonen er for dem.

Asus ROG Phone 3

Det leder os til i dag, hvor Asus har løftet sløret for det tredje kapitel i ROG Phone-sagaen, ROG Phone 3. Det er vist sikkert at sige at der har været pres på designdepartementet her efter sidste års triumf, men vi har faktisk brugt telefonen i over en uge, og vi har også haft en god lang snak med Technical PR Director, Chih-Hao King, omkring nogle af tankerne bag telefonen, såvel som designprocessen, og vi kan nu med sikkerhed sige, at ikke bare forbliver ROG Phone 3 "the spec king", men det er stadig den mest kompetente gaming-telefon på markedet.

Så i stedet for at starte ud med selve chassiset, vægten, materialerne og designet, så lad os netop starte med selve specifikationerne, skal vi ikke? Denne tredje udgave af ROG-telefonen kommer nemlig udsmykket med en række imponerende komponenterne og features, der burde appellere til alle der både vil bruge deres telefoner til at spille på, men også bare ønsker... ja, det bedst. ROG Phone 3 har en Snapdragon 865 Plus SOC, som kommer sammen med en Adreno 650 GPU, som i øvrigt er blevet overclocked. Derudover går telefonen op imod både OnePlus og Samsung takket være brugen af UFS 3.1, samt hele 16GB LPDDR5 RAM. Ganske enkelt, så er det her den hurtigste Android-telefon på markedet, præcis som den skal være.

Men hvorfor stoppe der? Telefonens batteri er på hele 6000mAh, og det er faktisk ganske imponerende når man tager i betragtning at telefonens samlede fysiske udformning forbliver den samme som på sidste års model, men Asus har stadig skulle finde plads til den større SOC, der jo også kræver plads til blandt andet 5G-antenner igennen Snapdragon 865-platformen. Vi kan med absolut ro i stemmen sige, at vores testeksemplar ikke bare klarede en hel dag ved blandet brug, og ikke bare to, men næsten tre hele dage, dog ikke ved sådan heftig spilrelateret brug, men hvor vi streamede, skrev, tog noter og tog billeder - du ved, telefonting. Desuden kommer telefonen med en oplader på 30 watt. Der dog ingen trådløs opladning, og det er ærlig talt irriterende. ROG-telefoner bør netop være dem der kan det hele, så hvorfor kan den ikke det her?

Asus ROG Phone 3

Desuden har skærmen fået en kæmpe overhaling i årets model. Sidste års telefon havde "the world's first and fastest 120Hz 1ms AMOLED with 240Hz touch response", men denne gang får vi et 6.59 tommer 144Hz 1ms AMOLED display, som byder på 10-bit HDR10+-farver, samt en touch sampling rate på 270Hz. Det er ret tydeligt, bare ved at læse med her, at effekten af disse opgraderinger er ret signifikante. Selvom de fleste nok ikke vil lægge mærke til forskellen imellem 120Hz og 144Hz, selv på et display du holder tættere på øjnene, så er den åbenlyse fordel faktisk farvekalibrering, dybde, kontrast og lysstyrke. Det er nok ikke hvad Asus ønsker at vi skal tale om i en ROG Phone-anmeldelse, men dette er vitterligt blandt de mest responsive og farvekorrekte displays på markedet, og vi ville faktisk anbefale den til alle der anser sig selv som "power user". Her mener vi også dem der streamer meget, dem der måske redigerer billeder eller videoer på farten, og bare generelt har øjnene på telefonen ofte. Så godt og alsidigt er det her display.

Asus har også forbedret sig på en række andre parametre i denne omgang, og et af disse er selve kølingen af telefonen. Hvorimod der ikke rigtig er så meget bevismateriale der støtter op om at moderne flagskibe aktivt er ofre for "thermal throttling", altså nedsat præstationsevne som følge af varmemæssige restriktioner, så er der en slags ærlighed i bare at ville udstyre en telefon som ROG Phone 3 med det bedste af det bedste. Det er præcis hvad Gamecool 3 er. Selve varmeaflederen i ROG Phone 3 er seks gange større end den der var i sidste års model. Desuden er der ekstra indtag bag på, et nyt slags vapour chamber og et større lag grafit der kan distribuere varmen mere effektivt. Vi testede også den medfølgende Aero Active Cooler 3 Kickstand, et accessory som ikke bare tilføjer en aktiv kølevifte til telefonen, men også et hovedtelefonstik, siden at dette i år mangler på selve enheden. Det er naturligvis et skam at der mangler på telefonen, men i det mindste er muligheden der uden at du skal bruge flere penge.

Så er al denne køling egentlig nødvendig? Det er lidt svært at sige. Vi lagde mærke til at Aero Active Cooler 3'erens vifte gik i gang i flere omgange imens vi testede en række spil. Men ud af de i alt 252 spil der understøtter 144Hz på Google Play, spillede vi en lang række af dem, og lagde ikke mærke til at komponenterne skulle være under pres én eneste gang. Og skal vi være helt ærlige, så har vi ikke lagt mærke til noget der ligner thermal throttling på andre Snapdragon 865-baserede konkurrenter på markedet, såsom Sony Xperia 1 II, Oneplus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra. Heller ej har iPhone 11 Pro Max indikeret at varme var et problem i løbet af de mange måneder vi har tilbragt med den. Så er alle disse fancy køleløsniner egentlig bare et gimmick? Måske, men når du er "the spec king", så skal du have de bedste specifikationer, og Gamecool 3 er et testamente til den mission.

Asus ROG Phone 3

Så lad os tale om eksteriøret en smule. Nej, ROG Phone 3 har ikke et display der dækker hele skærmen. Der er fortsat en bemærkelsesværdig kant i top og bund, som dog er nødvendige for at få plads til de opgraderede dobbelt stereohøjtalere, som nu byder på HD-lyd igennem DIRAC, hvor du kan tilpasse lyden og derigennem få "artificial over-tones". Højtalerne er overraskende gode, som i virkelig gode, men det er fortsat skuffende at se Asus holde sig til det velkendte her, og ikke tilbyde noget lidt mere friskt og moderne, såsom stereohøjtalere under selve displayet, eller måske enten et hole-punch- eller pop-up-kamera. Derudover, selvom ryggen af enheden er udført i en mere subtil blå farve, så er der stadig metalliske accenter alle vegne, som skaber en ret tydelig "gamer"-æstetik, som ikke ligefrem hjælpes på vej af det lysende ROG-logo bag på. Hvorimod det at skabe et unikt design uden tvivl er positivt, så kunne vi altså godt tænke os at se noget lidt mere subtilt snart. Det er ikke ligefrem en grim telefon, og dimensionerne er som sagt de samme, så du kan bruge præcis de samme accessories her, som du købte sidste år, men det begynder at være en lidt tynslidt kliché, det der med at gamere skulle være særligt interesserede i at deres telefoner skal tage form efter deres hobby. Hvad med noget lidt mere underspillet? Når det så er sagt, så er det rart det med tilbehøret, og der er meget af det.

Det der med designet er dog ret let at tilgive, når man ikke bare tager specifikationerne i betragtning, men hele listen over de ekstra features du får med. Du får ny HyperFusion Network-teknologi der sikrer en stærkere netværksforbindelse, hele fire mikrofoner der gør du kan holde telefonen på alle måder uden at dække for optagelserne, et nyt one-click-system der gør at du kan tilpasse styring helt ned til hver enkelt input i alle de spil du spiller - ja, det er svært ikke at lade sig imponere lidt over det som Asus har bedrevet her.

Selvom at nogen funktionalitet, såsom trådløs opladning, et hovedtelefonstik og et større display mangler fra årets "spec king", så er det ret svært ikke lade sig imponere over spiloplevelsen som ROG Phone 3 kan præstere. Vi spillede både Kingdom: Two Crowns og Grimvalor, som begge understøtter 144Hz, og igennem højtalerkvaliteten, manglen på støj eller varme takket være Gamecool 3, og særligt det ekstremt flotte display, så var resultatet ganske imponerende. Vi brugte sågar det nye AirTrigger 3-system, som er blevet opgraderet med en touch-sensor og et accelerometer. Det betyder at du har faktisk to velfungerende pseudo-skulderknapper, som kan tilpasses, og sættes op præcis som du ønsker det, alt efter hvilket spil du spiller. Det er en overraskende habil måde at spille på, og det krævede virkelig ikke megen tilpasning før vi i det mindste kunne bruge telefonen lidt ligesom en touch-baseret controller, og takket være haptisk feedback er det også responsivt at spille sådan.

Asus ROG Phone 3

Asus har også igen sat fokus på alle de accessories du kan købe til din ROG Phone 3, inklusiv den nye TwinView Dock 3, som tilbyder en dobbelt skærmoplevelse ala en 3DS, samt Kunai 3 der som controller lader dig key-mappe alle de knapper du kan drømme om. ROG Clip er desuden en officiel klampe, der lader dig klistre din telefon fast til enten en Xbox controller, en Stadia controller eller en DualShock, og her er der også key-mapping, ligesom på Kunai.

Så det efterlader os egentlig bare med kameraet, og selvom vi er ret sikre på at der ikke rigtig er nogen der køber selv denne "spec king" specifikt på grund af kameraet, så er det dog en del af enhver smartphone der fortjener bare en smule fokus. Asus har nemlig foretaget en række afgørende ændringer og forbedringer i årets model, der gerne skulle sikre at den om ikke andet falder pladask på jorden i sammenligning med sine konkurrenter på markedet. Selve hovedlinsen er på 64 megapixel, og benytter Sonys IMX686-sensor, efterfulgt af et 13 megapixel 125 graders ultra-wide, samt en makrolinse på 5 megapixel. Nej, der er ikke nogen dedikeret telefoto her, så skal du tage portrætter er det software der hjælper med effekter som bokeh og eksponering. For at være helt ærlig? Så er billederne faktisk fine nok, og der er et acceptabelt niveau er bibeholdt detalje og farvekorrekthed, og det gælder særligt for billederne der tages med hovedlinsen. Om ikke andet kan billederne ikke øjeblikkeligt identificeres som værende taget med en gaming-telefon, og det er en lidt en sejr i vores bog. Det er den samme linse som du får i eksempelvis Poco F2 Pro, Redmi K30 Pro og Xiaomi Mi Note 10 Lite, så har du taget billeder med de telefoner før, så ved du lidt hvad du kan forvente - fikst uden at være prangende.

Så vigitigst af alt - er ROG Phone 3 stadig "the spec king"? Ja, det må man så sandelig sige, og ydermere er det svært at tænke på nogen anden telefon på markedet, der formår både at være ret så snæver i sit designfokus, samtidig med at der tilbydes en så appellerende og bred pakke af komponenter og features som de fleste "power users" kan sætte pris på. Jo, der er nogle få ærgerlige mangler, såsom trådløs opladning og et hovedtelefonstik, og vi så da også gerne at Asus begyndte at designe ROG Phone-modellerne til voksne, men når det så er sagt, så er det her en triumf på mange parametre, særligt når man tager i betragtning at den, med en pris på cirka 8999 for den dyreste model, som er en hel del mere end de 10499 Samsung tager S20 Ultra med bare 128GB, eller rigtig meget mindre end de 12.999 Apple tager for den tilsvarende iPhone 11 Pro Max. Asus har fat i noget her, gud hvor har de fat i noget.

09 Gamereactor Danmark
9 / 10
overall score
er vores samlede netværkskarakter. Hvad er din? Netværkskarakteren er et gennemsnit af alle redaktionernes individuelle karakterer

Relaterede tekster

Asus ROG Phone 3

Asus ROG Phone 3

GADGET-TEKST. Skrevet af Magnus Groth-Andersen

Asus vender tilbage med den tredje udgave af deres populære ROG-telefon, men er den lige så god som sidste års?Indlæser mere indhold


Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.