Dansk
previews
Hitman: Absolution

Hitman: Absolution

Hitman er tilbage. Vi har besøgt IO Interactives hovedkvarter i København for at få et eksklusivt kig på spillet.

Abonner på vores nyhedsbrev her!

* Påkrævet felt

Du ser

Preview 10s
Next 10s
Annoncer

Der har været stille omkring Hitman, dansk spiludviklings flagskib, i snart fem år. Vi har alle forventet at der var en efterfølger på vej, men udviklernes munde har været lukket med syv segl. Nu sidder jeg så her, i et mødelokale hos IO Interactive i midten af København, kun få dage efter den første teaser og spillets titel er blevet annonceret. På det store lærred står ordene Hitman: Absolution, og bag dem hamrer regndråber mod et vindue ud til en enorm og imponerende skyline. Flere af udviklerne er med i lokalet, og entusiasmen stråler ud af dem. Der er ingen tvivl om, at de er stolte over det, de skal til at vise frem.

Titlen fader ud, og Hitman gør en ukarakteristisk larmende entre ved at brage gennem ruden. Han er iført sit ikoniske jakkesæt og røde slips, men ser væsentligt bedre ud end jeg husker ham.

Stedet er Chicago, nærmere bestemt et nedlagt og faldefærdigt bibliotek. Presseninger dækker nogle af reolerne, dele af gulvet er dækket af fugleklatter, gelændere og rækværk på balkonnerne mangler flere steder, der er store huller i gulvet, og det meste af lyset er gået. Et svagt nødlys over dobbelte døre i den modsatte ende af salen viser, at her er udgangen. Men for at komme derhen, skal Hitman passere udenom eller gennem omkring 10-15 politibetjente, der alle leder efter ham.

Det vi ser, er en af de tidlige baner i spillet, forklarer Tore Blystad, Game Director på Hitman Absolution. Politiet har indledt en større menneskejagt på Hitman, der derfor er uden sine sædvanlige våben og værktøjer. Men han er stadig farlig.

Hitman: Absolution

Det er ingen hemmelighed, at IO Interactives Glacier-spilmotor efterhånden var begyndt at vise en del alderstegn. Kane & Lynch 2 skjulte det til dels med sin skramlede mobilkamera-æstetik, men det kunne ikke helt dække de mange grå hår. Glacier har teknologiske rødder, der går helt tilbage til det første Hitman-spil, som udkom for mere end ti år siden, og tiden er løbet fra den.

Derfor har IO slæbt den ned i en mørk gyde og aflivet den med et hurtigt og lyddæmpet nakkeskud. Hitman: Absolution kører i stedet på Glacier 2, en spritny og moderne spilmotor, der skal danne det teknologiske grundlag for IO's spil mange år ud i fremtiden.

Og når man ser demoen af spillet, står det straks klart, at udviklerne har taget den rigtige beslutning. Hitman: Absolution ser godt ud. Rigtig godt ud. Lys, skygger, partikeleffekter, detaljegrad på både omgivelser og figurer, animationer, det hele. Spillet ligner på alle måder en titel, der hører hjemme på de moderne konsoller. IO er tilbage i den grafiske superliga.

I en senere sektion af demoen forfølges Hitman af en helikopter, hvis projektørlys kaster flotte skygger, når det skinner ind gennem de halvt tildækkede vinduer i et langt skur, der også fungerer som duehus. Udenfor siler regnen ned, og hver eneste regndråbe danner sit eget lille plask, når den rammer taget, mens vandet løber overbevisende ned af vægge og mure. Da Hitman træder ud i regnen, bliver hans karakteristiske jakkesæt hurtigt gennemblødt.

Hitman: Absolution

Men det er senere i demoen. Lige nu befinder Hitman sig stadig i bibliotekssalen, og har begivet sig ned fra den balkon, han før stod på. Fem-seks betjente er ved at gennemsøge denne halvdel af salen, hvor der stadig ikke er noget lys. De småsnakker med hinanden, mens de går rundt mellem reoler og borde, kun oplyst af måneskinnet fra et par tagvinduer, og deres egne lommelygter.

Hitman sniger sig ind på en af dem, der står yderst, og kvæler ham lydløst med de bare næver. Herfra begiver han sig metodisk gennem rummet, mod en balkon i den fjerne ende, der kan få ham tættere på udgangen.

Her ser vi et af de første nye tiltag i spillet, som nok umiddelbart vil få en blandet modtagelse fra seriens fans. For mens Hitman sidder i skjul bag en reol, bliver omgivelsernes farver pludselig dæmpet, og betjentene lyser op i et gyldent skær, så man kan se hele deres figur gennem vægge og andre forhindringer. En lysende linje i gulvet viser den rute, den nærmeste betjent følger - med direkte kurs mod Hitman. Den stille lejemorder kryber til siden, så betjenten intetanende passerer forbi, og ender med at stå med ryggen til. Hitman samler en forlængerledning op fra et nærliggende bord, og bruger den til at kvæle betjenten.

Den nye evne hedder Instinct, og er del af IO's målsætning om at gøre op med nogle af de mere forældede gameplay-mekanikker i serien. "De gamle Hitman-spil er fede, og de har deres plads, men de er ret svære og bygger meget på trial-and-error", fortæller Blystad. "Vi ville skabe en oplevelse, der fanger sjælen fra de gamle spil, men gør dem tilgængelige for den moderne spiller".

Hitman: Absolution

Ideen er, at selvom Hitman er en toptunet dræbermaskine, der kan læse omgivelserne og forudsige modstanderens træk, så er det ikke sikkert, at spilleren også har disse evner. Med Instinct kan spilleren se verden gennem Hitmans øjne, så man bedre kan få overblik over sine muligheder og valg, forklarer Gameplay Director Christian Elverdam.

De tidligere Hitman-spil var meget afhængige af trial-and-error, og tvang spilleren til at gennemgå den samme situation flere gange, indtil man fandt den "rigtige" løsning. Den slags skal der være meget mindre af i Hitman: Absolution, og Instinct er en vigtig del af denne process. "Forestil dig at du har lavet et klodset drab, at en anden vagt måske har hørt noget, og er på vej over for at undersøge", siger Elverdam. "Med Instinct kan du fra dit skjul se, at han vil gå til venstre, og du kan derfor gå til højre for at undgå ham, i stedet for bare blindt at vælge en af de to retninger. Vi har fjernet meget af det her trial-and-error, for i stedet at give spilleren en reelt valg, fordi du nu ved hvad du vælger".

Elverdam fortsætter: "Nogle gange i de tidligere spil fik man en fornemmelse af, at man havde enormt mange valgmuligheder, men at man ikke nødvendigvis forstod konsekvenserne at disse valg. Noget du gjorde i én del af banen, kunne have en stor effekt på en anden del af banen, og vi vil gerne have at disse konsekvenser kommer tættere på spilleren. Så dette er bare et af de systemer vi har lavet, for at hjælpe dig med at regne ud hvad AI'en tænker, og hjælpe dig til at træffe dine valg".

Instinct skal spille sammen med alle kernemekanikkerne i Hitman, og vi ser flere eksempler undervejs. Men det er ikke sådan, at man kan bruge evnen i tide og utide. Den skal tjenes ind ved at lave stille drab og andre handlinger, der går i spænd med Hitman-fantasien. Hvor hurtigt man tjener det op, afhænger af sværhedsgraden, og på den øverste, der meget sigende hedder Purist, bliver Instinct muligvis slet ikke tilgængeligt.

Hitman: Absolution

Hitman fortsætter sin stille men dødbringende færd gennem biblioteket. En betjent bliver slået ned med en lille buste (improviserede våben bliver en stor del af oplevelsen), mens en anden bliver trukket ud over gelænderet på en balkon, så han falder gennem et hul i gulvet til etagen nedenunder. Vi ser Hitman undgå en patruljerende betjent ved at kravle op på en indvendig svalegang (der også bliver markeret, når Instinct aktiveres). Han finder en politistav, sniger ind bag en betjent, og dræber ham ved først at kvæle ham bagfra ved at lægge staven over hans hals, give ham et knæ i ryggen så han ryger ned på jorden, og til sidst at hive så hårdt i staven, at betjentens nakke brækker med en svært tilfredsstillende knæklyd.

Undervejs i demoen ser vi flere klassiske Hitman-mekanikker. Lig kan samles op og bæres i skjul, lige som man kan snige sig ind på intetanende folk, og bruge dem som menneskeligt skjold. Vi ser Hitman sabotere en sikringsboks, som en betjent ellers har ordnet og derved tændt lyset i dele af biblioteket. Senere hen snupper Hitman en anden betjents uniform som forklædning. Den kommer i spil, da han skal undslippe helikopteren. Han sniger sig gennem en flok hashdyrkende hippiers lejlighed, mens politiet er ved at gennemsøge alle lejligheder i bygningen. I forvirringen spadserer han uset hen til elevatoren, og kører ned.

Nede i stueetagen er det tæt på at gå galt, hele to gange. En gruppe politifolk passerer så tæt forbi Hitman, at han næsten bliver gennemskuet, men her kommer Instinct i spil igen. Ved at aktivere Instinct i disse øjeblikke, kan Hitman forsøge at bluffe, at leve sig ind i rollen han er klædt ud som, og derved slippe forbi, forklarer Elverdam. Hitman hilser diskret med hånden, da han passerer, og skjuler derved dele af sit ansigt, så betjentene tager fejl af ham og en kollega ved navn Foster. "Var han ikke stoppet?" spørger en af dem, mens de går væk.

Få meter fra udgangen er den gal igen. Rummet er spækket med betjente og SWAT-folk. Et par automatrifler hviler lokkende mod receptionsdisken, hvor der også står en kasse med donuts. Hitman bedømmer situationen et øjeblik, og går så hen mod disken, hvor han griber - en donut. Han gemmer sig midt i det hele, og de andre betjente kan ikke se skoven for bare træer.

Hitman: Absolution

Det lyder måske som om Hitman er blevet meget let, men sådan behøver det ikke være. "Et af problemerne med de gamle Hitman-spil var, at medmindre du var ekspert i spillet, ville du se ud som en rigtig ringe lejemorder", siger Tore Blystad. "Denne gang er det ikke svært at være en god lejemorder. I stedet er det svært at holde situationen under kontrol, og holde dig selv tilbage fra at gå amok. Vi vil hellere prøve at friste de snigende spillere til at gå i en mere action-orienteret retning".

Det hele afhænger af, hvor store krav man stiller til sig selv. Selvom Hitman: Absolution vil være lettere at gå til end de forrige Hitman-spil, kan man stadigt udfordre sig selv ved at gå efter en helt "ren" og stille gennemspilning. Alle banedesignerne skal kunne bevise, at deres baner kan gennemføres, uden man behøver dræbe andre end målet. Og bliver man opdaget, er det heller ikke verdens undergang. Hvor de tidlige spil var meget binære - enten var du opdaget, eller også var du ikke - vil det denne gang være meget mere gradvist. Vagter vil undersøge nærmere, inden de slå alarm. Og er du blevet gennemskuet, kan du rydde vidnerne af vejen, inden de slipper væk, og så er din forklædning stadig god nok.

Men vil du slippe helt uset gennem en bane, kræver det nærmest perfekt spil. "Vi ved at vi har en meget stærk og loyal fanbase, og de som regel meget hardcore", siger Blystad. "Så en af de ting, vi fokuserer meget på, er at gøre spillet endnu mere hardcore i visse områder, så der bliver meget genspilningsværdi. Hver del af spillet skal kunne gennemspilles på flere måder, og på en meget personlig måde for hardcore-fansene. Vi mener at vi har noget for alle - vores spektrum er meget bredere end førhen".

Hitman: Absolution

Hitman står stadig og lader som om han spiser en donut. En kommandør træder ind, og beordrer flere af folkene oven på, og her ser Hitman sit snit til at liste uset ud. En anden betjent tager atter fejl af ham og Foster, og spørger hvor længe han har været tilbage. "I never left", svarer Hitman over skulderen, og træder udenfor. Her ligger en subway-station, og flere hundreder fodgængere går på perron, fortorv og trapper. Hitman glider ind i mængden, og forsvinder ud i natten mens kameraet panorerer væk.

Og her slutter demoen. Vi får det ikke at se i denne omgang, men de store folkemængder bliver en vigtig del af gameplayet i senere dele af spillet, lover udviklerne. Det har krævet en stor mængde optimeringsarbejde, men spilmotoren er nu på et niveau, hvor den kan vise over tusind figurer på en gang. De styres alle individuelt af den imponerende AI, der har taget omkring fire år at udvikle. Hvordan præcis disse situationer kommer til at udspille sig, vil IO ikke ud med endnu, men man fornemmer tydeligt, at de ikke vil ligge under for Assassin's Creed.

Udover folkemængderne er der andre kort, som udviklerne stadig holder tæt til kroppen, såsom hvordan Instinct eventuelt kommer til at spille sammen med skydevåben, om der bliver multiplayer, hvorfor politiet finkæmmer Chicago for at finde Hitman, og hvad historien i det hele taget går ud på.

Du ser

Preview 10s
Next 10s
Annoncer

Det er alt sammen svar, vi vil få på et senere tidspunkt. Indtil da kan bekymrede fans berolige sig med, at spillet ser ud til at holde fast i det, der gør Hitman til Hitman, og samtidigt har moderniseret gameplayet på en måde, som andre gamle travere i stealth-genren (Splinter Cell, jeg kigger på dig) ikke har formået. Undertitlen Absolution betyder syndsforladelse, og det er ret passende. Agent 47 skal nok kompensere for ventetiden.

Relaterede tekster

Hitman: AbsolutionScore

Hitman: Absolution

ANMELDELSE. Skrevet af Emil Ryttergaard

Den danske skaldepande med hang til blodige mord er tilbage fra seks års ferie. Emil anmelder Hitman: Absolution.

De 7 bedste Hitman-baner

De 7 bedste Hitman-baner

ARTIKEL. Skrevet af Callum Alexander

Elsker du Hitman? Vi har plukket én bane til hver dag i ugen. Læs med her og nyd en nostalgisk gennemgang af højdepunkterne.Indlæser mere indhold


Cookie

Gamereactor-siden bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du vælger at fortsætte antager vi at du godkender, og er tilfreds med vores cookies-politik.